top of page

L.Meri "Hõbevalge" tõlkija Daniele Monticelli ETV2 saates "Plekktrumm"

TLÜ semiootik Daniele Monticelli on EV100 aastpäeval üks Vabariigi Presidendi aumärkide laureaate ennekõike tema panuse eest L. Meri "Hõbevalge" tõlkijana itaalia keelde.


Itaalia Eesti Selts koostöös Lennart Meri Sihtasutusega otsis aastal 2012. Eesti kultuuri tüviteksti - L. Meri "Hõbevalge" jaoks väärislist tõlkijat ning Daniele Monticelli nõustus projektis tõlkijana osalema.


Tallinna Ülikooli õppejõud, semiootik ja eesti kirjanduse kogenud vahendaja itaalia lugejatele, Danie Monticelli räägib oma "Hõbevalge" tõlkimise kogemusest lähemalt ETV2 telesaates "Plekktrumm":


Daniele Monticelli "Hõbevalgest"

"Hõbevalge" itaaliakeelne tõlge ilmus suurkirjastuse „Gangemi Editore“ väljaandena Itaalias aastal 2016.


Idee tõlkida L. Meri "Hõbevalge" itaalia keelde sündis Itaalia Eesti Seltsi asutajal Gianni Glinnil aastal 2010. Peale seda, kui Daniele Monticelli nõustus keerulist ja mitmekihilist teost tõlkima ja seda itaalia lugeja jaoks kohandama, alustas selts läbirääkimisi kirjastustega. Tõlkeprojekti korraldaja ja kommunikatsioonijuht Ülle Toode ütleb, et huvi oli üllatavalt suur, aga siiski soovisid kirjastused enne tõlkelepingu sõlmimist näha teose valmistõlget. „Müütilise Thule saare asukohast on Itaalias ja mujal palju kirjutatud ja viljatult vaieldud ja on mõistetav, et kirjastused soovisid veenduda Lennart Meri käsitluse uudsuses,“ arvab Ülle Toode.


Et töö seisma ei jääks, otsustasid Lennart Meri Euroopa Sihtasutus ja Itaalia Eesti Selts sõlmida lepingu tõlkijaga ise omal rahastusel. Tõlkega tutvumine kinnistas „Gangemi“ kirjastuse huvi ning lisaks paberväljaandele otsustas kirjastus teha „Hõbevalgest“ ka e-raamatu.


„Tore, et asi tehtud sai! Ja nüüd on põnev jälgida, kuidas itaalia lugeja „Hõbevalge“ vastu võtab,“ ütleb Mart Meri. „“Hõbevalge“ peamine sõnum rõhutab kultuurikontaktide igikestvust, inimloomusele omast tahet avastada uut ja võtta sellest õppust. Kultuurikontaktid on tegelik kultuurilugu, avatud ja hargnev, konservipurgi vastand. „Hõbevalges“ on palju juttu Läänemere ja Vahemere äärsete rahvaste muistsetest kontaktidest ja on sümboolne, et nüüd ka selle teise mere rahvas saab lugeda, mida meie siin Põhjas oleme arvanud,“ sõnab Mart Meri.


Itaalias ilmunud "Hõbevalge" väljaande kuraator Gianni Glinni lisas itaaliakeelsesse teosesse palju iidseid maakaarte, mis Meri originaalväljaandes puuduvad.


Tõlkeidee eestvedajad Gianni Glinni ja Ülle Toode on “Hõbevalget” Itaalias tutvustanud erinevatel kultuuri ja ajaloofestivalidel 2012. aastast alates, sealhulgas Itaalia Eesti Seltsi korraldatud Balti riike tutvustaval Merevaigutee festivalil riiklikus etruskimuuseumis Villa Giulias Roomas, kus „Hõbevalge“ ideestik pälvis Itaalia ajaloolaste, arheoloogide ja folkloristide hulgas suurt tähelepanu.


Viimastel aastatel on "Hõbevalge"- ideestikku Itaalias esitletud Rahvusvehelisel arheoloogilise turimsi messil Paestumil, tänvavu osalses Itaalia Eesti Selts "Hõbevalgega" ka Firenze arheoloogiamessil ToursimA.


Lisaks Lennart Meri Euroopa Sihtasutusele ja Itaalia Eesti Seltsile toetas mahukat tõlkeprojekti Kultuurkapitali “Traducta” programm, AS Liiviko, paljud Eesti eraettevõtjad, aga ka palju kultuurihuvilisi eraisikuid, kelle seas oli ettevõtjaid, diplomaate ning näiteks ka Inseneride Meeskoori liikmeid.


Raamatu esitlus toimus 2016. aasta 22. septembril pika traditsiooniga kirjandusfestivali “Festival della Letteratura di Viaggio” Villa Celimontana pargis Roomas. Teost tutvustasid „Hõbevalge“ sünni kaasaegne Mart Meri, tõlkija Daniele Monticelli, Eesti huvidega reisiajakirjanik Syusy Blady, tõlkeidee tuline eestvedaja Gianni Glinni, projektijuht Ülle Toode ning La Sapeinza ülikooli ajalooprofessor Antonello Folco Biagini. Vestlust juhtis kirjanik ja kultuurikriitik Arnaldo Colasanti. Muusikalisi vahepalu pakkus Silver Sepp.
Lisainfo: Ülle Toode: ulle.toode@italiaestonia.org tel +39 335 126 8574, Itaalia Eesti Selts

Mart Meri: mart.meri@estinst.ee tel +372 512 7314, Lennart Meri Euroopa SihtasutusFeatured Posts

Recent Posts

Archive

Search By Tags

bottom of page