top of page

Eesti illustraatorid jõudsid Rooma

Juba teist aastat Itaalias ringlev Eesti illustraatorite näitus “Elas kord…” on jõudnud Sardiinia saarelt Rooma.

Teisipäeval, 20. septembril kl 11:30 avati 20 Eesti illustraatori näitus Roomas, Itaalia ühe tuntuma kunstikooli, Liceo Artistico Statale “Enzo Rossi” ekspositsioonisaalis, Via del Frantoio, 4, 00159.

Viive Noor

“Enzo Rossi” nimelise kunstikooli rahvusvaheliste suhete juht ja maalikunstnik Alessandro Reale loodab, et nende kool, mis koordineerib üle-Itaalialist kunstikoolide ja noorte kunstnike võrgustikku, võiks korraldada illustratsioonikunstist huvitatud Itaalia noortele koostöös Eesti illustratsiooniõppejõudude töötubasid ning luua ühiseid rahvusvahelisi kunstiprojekte. Reale loodab, et Viive Noore kureeritud näitus “Elas kord…” on hea algus Eesti ja Itaalia illustratsioonikunstnike koostööle.

Mõte pühendada Eesti illustratsiooninäitus "Elas kord..." just vendadele Grimmidele tekkis projekti eestvedajatel, Itaalia Eesti Seltsi presidendil Ülle Toodel ja kuraator Viive Noorel seetõttu, et paljud Grimmide lood on kohandatud XVI - XVII sajandi Napoli õukonnapoeedi ja rahvaluulekoguja Giambattista Basile muinasjuttudest. Näiteks “Hansuke ja Greteke”, "Uinuv kaunitar”, “Saabastega kass” ja paljud teised.

Viive Noor selgitab: "Näitus sai väga mitmepalgeline alates kunstnikest, kellest noorimad on alles oma loometee alguses ja vanemad, kes on jõudnud juba jätta jälje meie kunstilukku. On nii töid, mille adressaadiks on lapsed, kui ka neid, mis loodud suurtele inimestele. Aga nagu muinasjuttude puhul ikka, igaüks leiab oma loo.”

Itaalia kunstikriitik Arnaldo Colasanti, kes on näitust “Elas kord…” Itaalias kureerinud Aostas, Anagnis, Lagonegros ja Materas, ütleb:” Sellel näitusel näeme mõneti väga euroopalikku kunsti, kuid see pole ei saksa graafika ega itaalia ajakirjaillustratsioon. Eesti illustraatorid paistavad silma uudse ja erilise stiiliga, mis on Itaalia publiku joaks väga köitev. Muinasjutt on alati iga riigi kultuuri ja kunsti tutvustamiseks suurepärane valik. Me kõik tunneme ju Grimmi muinasjutte, kuid iga kultuur mõistab neid oma vaatepunktist. Need pildid pole mitte ainult lastele. Seda näitust vaadates muutume justkui uuesti lasteks, kuid samas mõistame, mis meist elu jooksul täiskasvanud on teinud.”

Näitust saadab itaalia ja inglise keelne kataloog, millele on kirjutanud eessõna kuraator Viive Noor ning saateteksti kunstiteadlane Vappu Thurlow.

Näitusel on väljas 59 tööd 20. Eesti illustraatorilt - Sveta Aleksejeva, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Catherine Zarip, Tiina Mariam Reinsalu, Maarja Vannas-Raid ja Urmas Viik.

Eesti illustratsiooninäitusi on eksponeeritud mitmel pool Euroopas, Venemaal ja USAs.

Itaalias eelmisest aastast ringlev näitus on omalaadne seetõttu, et kõik tööd on tehtud just selle ekspositsiooni jaoks.

Näitust "Elas kord..." korraldavad Roomas Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Itaalia Eesti Selts, seda rahastavad EV Kultuuriministeerium, Eesti Kujundusgraafikute Liit, Itaalia Eesti Selts ja “Enzo Rossi” nimeline kunstilütseum. Eesti ja Balti Uurimiskeskus La Sapienzas. Projekti toetavad ka EV Suursaatkond Roomas, Rooma Linnavalitsus ja La Sapienza ülikooli Eesti ja Balti Uuringute Keskus.

Seni on Itaalias ringlev Eesti illustratsiooninäitus väljas olnud Aostas, Anagnis, Lagonegro Linnamuuseumis ja Matera kuulsaimas kunstigaleriis Casa Cava. Eesti illustraatorite näitus oli mullu detsembris Eesti ja Balti Uurimiskeskuse avapidustustel väljas La Sapienza ülikooli rektoriaadis, kust see liikus Ischia saarele. Tänavu mais ja juunis olid Eesti illustraatorite tööd väljas Basilicatas Irsinas. 2. juulil toimus Eesti illustratsioonikunsti tutvustav üritus ka Sitsiilias, Siracusas, kus Eesti Kujundusgraafikute Liidu raamatugraafika sektsiooni esimees ja kuraator Viive Noor kohtus kunstisõprade ja üliõpilastega. Sitsiiliast liikus näitus edasi Sassari Linnateatri galeriisse Sardiinias.

Teisipäeval Roomas avatud Eesti illustratsiooninäitus jääb Roomas avatuks 30. septembrini ja liigub siis Itaalias edasi reingreisi viimassesse sihtpunkti Bolognas.

Näitust saab külastada E-L kl 8:00 - 14:00 ja lisaks K 14:00 - 17:00. Sissepääs on tasuta.

Lisainfo:

Viive Noor, Tel +372 555 799 30

Ülle Toode, Tel: +39 335 1268 574

Itaalia Eesti Selts

Featured Posts

Recent Posts

Archive

Search By Tags

bottom of page